Lyckliga hundar och katter?

Lycklig katt!

Nya regler om hur hundar och katter ska hållas och skötas har nyligen beslutats av Jordbruksverket. Bestämmelserna sätter en lägsta nivå och talar om vad som minst måste vara uppfyllt för att din hund eller din katt ska ha möjlighet att må bra och kunna bete sig på ett naturligt sätt. De nya reglerna börjar gälla från den 1 maj 2008.

Nyheter
• Hundar och katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Unga, sjuka eller skadade hundar och katter ska ses till oftare.
• Hundar och katter ska få sitt behov av social kontakt tillgodosett.
• Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus och hänsyn ska tas till hundens ålder och hälsotillstånd. Hundar som permanent hålls i rastgårdar ska dagligen rastas på annan plats.
• Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar inte hållas i löplina permanent.
• Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen (på utställningar, tävlingar och prov, träning inför tävling, i samband med jakt och i samband med transport).
• Boxar, rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska ha miljöberikning såsom hyllor, klösanordningar och gömställen.
• Kunskapskraven för den som driver ett hunddagis, katthem eller ett hund- eller kattpensionat förtydligas.
• I tabellerna som innehåller måttbestämmelser för hundrastgårdar och boxar anges hundens storlek som mankhöjd istället för vikt.

Det här är alltså minimikrav. Krav som i flera fall är så minimala att jag aldrig ens skulle drömma om att ge min hund eller katt en sån tillvaro. Och ändå finns det gott om människor som inte ens uppfyller de här kraven. Visst är det märkligt!

Man kan undra varför folk skaffar katt eller hund om dom ändå inte har lust att ta hand om dem :-[

I DN hittade jag en jättebra artikel. Om hur vi måste göra för att våra hundar och katter ska må bra. Och det räcker förståss inte att uppfylla minimikraven som står ovanför. Länk till artikeln finns längre ner – jag rekommenderar den!

Varför har du hund? Varför har du katt?

Vi har det därför att en familj – ett hem – inte känns fullkomligt utan dem. Vi är en flock som består av människor, hund och katt. Så är det bara. Vi lever ett liv tillsammans där alla ingår och är viktiga.

Vi har inte hunden som stylingattribut eller nått sånt. Vi gillar helt enkelt att dela soffa, säng, promenader, sorger och glädjeämnen med våran Trulle – som oftast kommer i första rummet för oss allihop. Vi hade tänkt jaga med honom, men eftersom han har ett medfött hjärtfel har vi inte gjort det. Fast han har en mycket viktig roll när vi anglar gädda, då bär han stolt fångsten från hålet till elden och sen får han bära en av dem till bilen när vi är klara. Stolt!!!

Gäddjakt

Katten är också med mitt i smeten. Kräver och får sin plats. Och bestämmer förståss över Trulle, eftersom Mårris var först ;-) Och det är världens goaste katt! Sällan påträngande, men alltid med. Lugn och trygg. (Utom när det gäller smällare och fyrverkerier. Då blir han skräckslagen och flyr ut någonstans och kommer inte tillbaks förrän det blivit tyst igen. Idag blir det jobbigt för honom.) Han håller definitivt bort råttor och möss från vår gård. Och han tar sällan sällan någon fågel. Skulle tro att de fåglar han tar inte är riktigt ok, så det kanske bara är bra. Nej, han är inriktad på gnagare. Han tar också vattensork, något som säkert många trädgårdsägare runt ån är tacksamma för :) Och vi har kattlucka, så han kan komma och gå som han vill. När han varit ute och sen kommer in talar han högt och tydligt om att han är hemma igen. Även mitt i natten :-|

Kompisar

Vi har valt att ha dagmatte åt Trulle. För vi vill absolut inte att han ska behöva ligga och sova hela dagarna medan vi är på jobbet och bara få gå ut en sväng på lunchen. Vad är det för liv, egentligen? Å andra sidan så klarar säkert många hundar det också om de får full uppmärksamhet och aktivitet resten av tiden. Kanske. Men inte alla!

Och vi har aldrig haft minsta problem med Trulle. Han har sin plats i flocken och bråkar aldrig om det. Har aldrig gjort. Jag tror att han helt enkelt är ytterst nöjd med den platsen.

Förbryllad hund

För att lära oss och Trulle de grundläggande nödvändigheterna gick vi på brukshundsklubbens valpkurs och sen lite fortsättningar. Jag rekommenderar verkligen alla som skaffar valp, att vara med på en sådan valpkurs. Nyttig för både matte, husse och hund. Och dessutom alldeles förträffligt roligt!

Just nu ligger Trulle framför braskaminen och värmer sina gamla ben. Ja, han blev faktiskt 7 år gammal i går. Huj, vad fort tiden går!!!

Läs mer:
» Nu måste vi lyssna mer till hundens behov
» Trist värre när matte är borta
» Nya djurskyddsregler för hund och katt
» Brukshundklubb nära dig

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

4 kommentarer

 1. Du har såå rätt, jag kan bli såå arg på folk här som har hundar eftersom de är till nytta men de får inte vara inne i huset utan får hålla till nere i källaren !!!
  Min man skämtar ofta med att han i ”nästa liv” vill vara katt på Kambi ( våran gård ) men det är ju inte bara skämt, för vi försöker verkligen göra så att de mår bra.
  Hoppas att du får det mysigt på Valborgsmässoafton, den firar vi inte här på Island men vi firar 1:a Maj. Jag och Yngre sonen ska köra till Reykjavík i morgon bitti, pratade precis med polisen och eftersom det är snö och halka på hederna ska vi ha dubbdäcken under igen, ringde för att fråga om man fick det för det är ju inte roligt att betala böter och enligt lagen ska man byta till sommardäck 15/4, vilket vi också gjorde men nu har det börjat snöa igen, t.o.m. nede i byggd *suckar*.
  Sköt om dig !
  Kramar, Doris

 2. Ja, här har vi aldrig kunnat vara utan djur,de är ju så goa att umgås med!
  När jag var liten hade vi hund i många år, och nästan direkt när jag flyttade hemifrån skaffade jag katt, och sedan dess har jag inte varit utan katt.
  Älskar dessa självständiga spinnande varelser som är keliga när DE vill!

  Våra tre katter har ju oxo kattlucka, och Cornell ska ALLTID komma upp i sängen och hälsa när han kommer in på natten, så jag väcks nästan varje natt av honom… :-D Men somnar om lika snabbt igen, då vet jag ju att han har tittat in en stund… :-D
  Här tas det oxo möss och sorkar, så det slipper vi och grannarna helt (båda grannarna har katter!), skönt!

  Ha en skön Valborg & 1:a maj!

  /Caroline

 3. :paw: min mariee är så söt, älskar min katt så mycket..synd att hon har blivit illa behandlad innan jag kom in i bilden. :cry:

Kommentarer inaktiverade.