Vår fredagspizza

Räcker till en plåt pizza

Till degen:
1 påse torrjäst
ca 14 dl vetemjöl
1/2 liter varmt vatten

1-2 tsk salt
ca 4 msk rapsolja (jag häller på en slatt)
Oregano om man så vill

Till GODA tomatsåsen:
2 dl chilisås (Felix orginal)
2 msk tomatpuré
1 dl ketchup (Felix ekologiska)
1/2-1 tsk Italiensk salladskrydda

Grovmald svartpeppar
2 pressade vitlöksklyftor

Att lägga på:
3-4 dl riven normalfet ost (vi kör Billinges vanliga). Tar du mager ost blir det inget vidare…
2-3 hg strimlad rökt skinka
2-3 hg skalade räkor
Oliver
Oregano

(Avgör själv hur mycket fyllning du vill ha på. Här är smaken olika.)

Gör så här:

Degen (brukar jag göra):
Gör som vanligt. Blanda jäst och mjöl, fyll på med övriga ingredienser och knåda tills den är bra. Jag kör i maskin och brukar spara nån dl av mjölet till sen. Låt jäsa till dubbel storlek. Det brukar ta mellan en halv och en timme någonstans sisådär. Tror inte det är så noga, det brukar bli bra.

Tomatsåsen (brukar sambon göra):
Rör ihop alla ingredienserna i en butt. Behöver inte kokas.

Samtidigt sätter du på ugnen på ca 200 grader.

Pizzan (brukar sambon göra):
Smörj plåten noga med smör. Knåda degen. Platta ut en lagom klutt deg över hela plåten. Det brukar bli deg över till ett par baguetter också. (Baguetter gör du bäst genom att kavla ut degen och sedan rulla ihop den till avlånga bröd.)

Bred ut tomatsåsen över hela degbottnen.

Lägg på den rivna osten. JA – du ska lägga osten UNDER den övriga fyllningen. Det blir bäst så!

Lägg på skinka, räkor och oliver. Strö på oreganon nu eller efter gräddningen. Även här är smaken olika.

Grädda pizzan tills du ser att den är färdig. Klipp i bitar.

Vi brukar servera tomatsallad till. Det är gott att lägga ovanpå när man ska äta. Och visst är det gott med rött vin till, men man brukar bli törstig av pizza, så det är inte helt fel med en kanna öl heller.

Med munnen full av pizza sjunger man sen glatt med i Så ska det låta!

 
 

Kommentera