Vitkålssallad med vinägrett

Det här är ett snabbt och enkelt sätt att göra vitkålssallad på.

Du behöver

Vitkålshuvud

Vinägrett:
3 delar rapsolja
1 del vitvinsvinäger (finns ekologisk)
Salt
Svartpeppar
och/eller annan krydda som önskas, t.ex. oregano

Du behöver också en bunke, en osthyvel och en träslev.

Tryck fast vitkålshuvudet mot kroppen och hyvla tunna strimlor med osthyveln, direkt ner i bunken.
Hyvla tills du har så mycket du behöver.
Ta träsleven och dunka på vitkålsstrimlorna en stund, så de blir lite krossade och börjar vattna sig en smula.

Jag blandar aldrig vinägretten i förväg, men det kan man förstås göra, jag gör så här:

Häll på 3 delar olja, hur stor varje del är beror förstås på hur mycket vitkål det är. Lämnar till dig att bedöma och prova dig fram.
Häll på 1 del vinäger.
Salta, peppra och krydda.
Rör om med träsleven och dunka ev. på det hela lite till. Smaka av och se om du ska salta eller krydda ytterligare.

Låt stå en liten stund och dra sig. Det blir en jättegod vitkålssallad!
.

Kommentera