Makten över klimatet

För ett tag sen råkade jag hamna framför tv:n och en intervju med klimatforskaren Christian Azar. Minns inte vad det var för program, men jag fastnade hur som helst sittande på bordskanten med nått jag varit på väg med i händerna. Kunde inte slita mig därifrån utan var tvungen att se programmet. Vilken fantastiskt kunnig och karismatisk människa!

Makten över klimatetSen glömde jag bort det hela igen. Suck, hur är man funtad egentligen? Ända tills jag idag läste Naturskyddsföreningens blogg. Där skriver ordföranden Mikael Karlsson om just Christian Azar och den bok han har skrivit: Makten över klimatet.

» Läs blogginlägget: Tack Christian, för Sveriges bästa klimatbok!

(Det här är ju egentligen en matblogg, men eftersom den mat vi äter har så stor påverkan på klimatet tycker jag att ett inlägg om det här kan vara på sin plats.)

Så jag har tagit mig en stund och googlat lite på Christian Azar + kollat in boken hos Adlibris.

Så här står det om Christian Azar på Chalmers hemsida:

Christian Azar utsågs till professor i Hållbara energi- och materialsystem den 1 september 2000. Han föddes i Örebro 1969. För sina studier i Teknisk fysik vid Chalmers erhöll han John Ericsson medaljen 1991. Han disputerade i fysisk resursteori 1996. Azars forskning syftar till att förstå dynamiken i samhällets energi- och materialomsättning. Detta inkluderar energimodellering, studier av teknikutveckling, förnybar energi, energipolitik och energiscenarier, konkurrens om markanvändning (speciellt mellan bioenergi och mat) samt ekonomiska värderingsmetoder och diskontering. Han sitter med i redaktionen för flera vetenskapliga tidskrifter och är med i flera internationella forskningsgrupper och/eller kommittéer, inklusive FN:s klimatforskningspanel IPCC.

Och här kan den som vill läsa lite mer om människan Christian Azar:

» Christian Azar – hoppfull världsmedborgare (Ny teknik)

Christian Azar pekar på att lösningen främst ligger i den globala politiken – inte hos den enskilde konsumenten. Han jämför också med hur man lyckades stoppa slavhandeln trots de starka plantageägarnas stora inflytande över den engelska politiken. Det är inte omöjligt med radikala förändringar även om starka ekonomiska intressen jobbar mot förändringen.

Det som fick mig att fastna framför tv:n var bland annat den optimism han känner. Att han med hela sin kunskap i botten faktiskt tror att vi kan fixa det här. Och att han beskrev saker på ett sätt som jag kunde förstå. Sånt behöver vi!

Den här boken ska jag givetvis köpa och läsa – gör det du också!

Hos Adlibris kan man just nu (till den 15/11) köpa boken för endast 149 kr i Reportagebokklubben. Här kan man också läsa lite mer om författaren.

» Makten över klimatet (Adlibris.se)

Andra bloggar om: , , ,

/Pimli


© Bilder och texter är mina om inget annat anges.
© pimli.se - All rights reserved.


Dela: